Od sześciu lat uczniowie Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych im. Czesława Nowaka oraz Branżowej Szkoły I Stopnia im. Stefana Pogonowskiego w Radzyminie łączą siły, by wspólnie nieść pomoc i radość dzieciom z domu dziecka w okresie świątecznym. W tym roku nie mogło być inaczej – odwiedziny wypełnione serdecznością i hojnością stały się już naszą piękną tradycją.
Zapraszamy do włączenia się w zbiórkę na wydanie książki Mieczysława Chojnackiego Opowiadanie „Młodzika”.
13 grudnia 2024 roku w naszej szkole odbyła się wyjątkowa uroczystość, która połączyła czas adwentowego przygotowania na Boże Narodzenie z refleksją nad ważnymi wydarzeniami w historii Polski.
Na scenie uczniowie z klas 5t, 5g, 3c, 3b pod opieką p. Edyty Horodelskiej zaprezentowali program kolędowy, wypełniony pięknymi pieśniami bożonarodzeniowymi. Wspólny śpiew przypomniał nam o radości z narodzin Zbawiciela i wprowadził w niezwykłą atmosferę oczekiwania na nadchodzące święta. Występy młodzieży były nie tylko wzruszającym artystycznym przeżyciem, ale także okazją do wspólnego świętowania.
12 grudnia 2024 roku uczniowie klas 2c, 3c i 5i uczestniczyli w świątecznej edycji Klubu Informatyka, zorganizowanej przez Polskie Towarzystwo Informatyczne (PTI). Tym razem wyjątkowo bo nie na Politechnice Warszawskiej a w siedzibie Polskiego Towarzystwa Informatycznego. Tematem wydarzenia były „Podstawy grafiki i renderingu w grach komputerowych”, podczas którego omówiono kluczowe zagadnienia technologiczne i programistyczne związane z tworzeniem gier.
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, wspólnego bycia razem i dzielenia się prezentami. Z tej okazji uczniowie klas 5T, 3B i 2G wzięli udział w wyjątkowej inicjatywie – stworzeniu „Wirtualnej Choinki”, która połączyła naszą społeczność
w duchu twórczości i świątecznej atmosfery.
W piątek 6 grudnia dwójka naszych uczniów z klasy 4G – Antonia Bogucka i Mikołaj Giera pod opieką p. Martyny Wilgos reprezentowali naszą szkołę w Okręgowych Eliminacjach Olimpiady o Żywieniu, która odbyła się w Warszawie.
Uczniowie klas drugich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w warsztatach zorganizowanych przez sklep Intermarché w Radzyminie. Warsztaty były częścią wieloletniej współpracy naszej szkoły z tym sklepem, która umożliwia uczniom zdobycie cennej wiedzy i doświadczenia praktycznego w warunkach rzeczywistego środowiska pracy.
We wtorek, 3 grudnia 2024 r. w dwóch szkolnych pracowniach gastronomicznych oraz w pracowni florystycznej odbyły się niezwykle inspirujące zajęcia dla uczniów ze Szkoły Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Ostrówku.
W dniach 29 i 30 listopada 2024 roku odbyła się 28. edycja Świątecznej Zbiórki Żywności, organizowanej przez Banki Żywności. Uczniowie naszej szkoły włączyli się w tę ważną akcję charytatywną, pełniąc rolę wolontariuszy
i pomagając w zbiórce żywności dla osób w trudnej sytuacji życiowej.
Wśród wolontariuszy znaleźli się: Jan Rudajko, Grzegorz Bergiel, Magdalena Ostrowska z klasy 5t, Maja Sygentowska, Adela Gajewska z klasy 2d, Mateusz Świderski z klasy 1a oraz Miłosz Sekunda z klasy 3a. Uczniowie zbierali darowizny
w sklepach stacjonarnych, a zebrana żywność trafi do najbardziej potrzebujących.
W dniu 26 listopada 2024 roku nasza szkoła wzięła udział w wernisażu zorganizowanym przez Hotel Mercure Warszawa Grand, z którym od wielu lat współpracujemy w ramach praktyk zawodowych. Zaproszeni goście mogli podziwiać wystawę prac czterech uczennic naszego Technikum Zawodowego oraz prace uczniów z Zespołu Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim.

