Pod koniec października odbył się I Konkurs Kulinarny dla szkół podstawowych powiatu wołomińskiego. Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Starostwa Powiatowego w Wołominie.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów, promowanie zdrowego stylu życia oraz kształtowanie postaw proekologicznych poprzez stosowanie zasad gotowania w duchu zero waste – czyli z pełnym wykorzystaniem składników, bez marnowania żywności.
Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach:
• „Na słodko z Powiatem” – tematem przewodnim były warzywa korzeniowe,
• „Na wytrawnie z Powiatem” – dania wegetariańskie.
Uczestnicy mieli do dyspozycji 180 minut, podczas których przygotowywali swoje potrawy.
W rywalizacji wzięły udział dwuosobowe zespoły reprezentujące szkoły podstawowe z terenu powiatu wołomińskiego:
• Szkoła Podstawowa im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego w Czarnej,
• Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Konopnickiej w Słupnie,
• Szkoła Podstawowa nr 2 im. Marii Chełmońskiej-Szczepankowskiej w Słupnie,
• Szkoła Podstawowa im. Polskiej Organizacji Wojskowej w Ostrówku,
• Zespół Szkolno-Przedszkolny w Starych Załubicach.
Potrawy oceniało jury w składzie:
• p. Magdalena Sutkowska – właścicielka restauracji La Pasta w Radzyminie,
• p. Anna Szpura – właścicielka Pracowni KulinArt, specjalizująca się w tradycyjnych wypiekach i produktach regionalnych,
•p. Franciszka Bartosiewicz – egzaminator i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych
• p. Jerzy Czapla – barman, szkoleniowiec z Centrum Szkolenia Barmanów,
• p. Piotr Kosmala – specjalista ds. gastronomii, doradca kulinarny firmy Stalgast,
• p. Adam Zarychta – właściciel restauracji Kaisō Sushi w Radzyminie.
Podczas oceny jury zwracało uwagę na:
• walory smakowe przygotowanych potraw,
• estetykę i sposób podania,
• stopień trudności wykonania dania,
• pomysłowość i oryginalność receptury,
• zachowanie zasad higieny pracy,
• racjonalne wykorzystanie składników i ograniczenie odpadów (zero waste),
• dekorację i ogólną prezentację potrawy.
Organizację konkursu wsparły następujące firmy i instytucje:
• Stalgast – firma wspierająca branżę gastronomiczną,
• Cukiernia Bizon w Radzyminie – producent tradycyjnych ciast i tortów,
• Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie – działająca od 75 lat,
•Coca-Cola HBC,
• Intermarché Radzymin,
• APM Sp. z o.o. w Radzyminie – sklep z wyposażeniem gastronomii,
• Arkom w Słupnie – sklep z kawami i herbatami świata oraz palarnia kawy,
• KulinArt – Pracownia PUH Anna Szpura.
Wyniki konkursu
Kategoria „Na słodko z Powiatem”
I miejsce – Anita Kieler i Liliana Bądek (SP nr 1 w Słupnie) za „Babeczki marchewkowe”
II miejsce – Szymon Rowicki i Oliwier Szczęsny (SP w Czarnej) za „Buraczaną poezję”
III miejsce – Zofia Stańczewska i Tomasz Demkowski (SP nr 1 w Słupnie) za „Batatnik”
Kategoria „Na wytrawnie z Powiatem”
I miejsce – Julia Kałuska i Patrycja Tomaszek (SP w Starych Załubicach) za „Vege kociołek z ogrodu i złote chlebki”
II miejsce – Wiktoria Gajek i Anna Popielas (SP nr 1 w Słupnie) za „Tortellini ze szpinakiem i parmezanem”
III miejsce – Emilia Czuba i Artur Gałązka (SP w Ostrówku) za „Tartę z cukinią w kształcie róży”
Wyróżnienia specjalne
• Amelia Jeznach i Nikola Gromek (SP w Czarnej) – za „Deserek marchewkowy”, wyróżnienie od firmy Stalgast,
• Szymon Rowicki i Oliwier Szczęsny (SP w Czarnej) – za „Buraczaną poezję”, wyróżnienie od KulinArt PUH Anna Szpura w formie zaproszenia na warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie poznają tajniki przygotowywania tradycyjnego sękacza.
Konkurs przebiegł w przyjaznej atmosferze, a uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością, starannością i odpowiedzialnym podejściem do gotowania. Wszystkie potrawy prezentowały bardzo wysoki poziom zarówno pod względem smaku, jak i estetyki wykonania.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za zaangażowanie, pasję oraz reprezentowanie swoich szkół w tak inspirujący sposób.




















