Uczniowie z kierunku TŻiUG Wiktoria Jeznach IIG, Kacper Żmijewski IG oraz TTŻ – cukiernik Gabriela Szulborska ID, Gabriela Kulesza ID w dniu 11 marca 2024r uczestniczyli w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, w finale II Konkursu Gastronomicznego.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Białegostoku Pan Tadeusz Truskolaski, który otworzył konkurs. Patronat merytoryczny sprawowali:
- Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska – w kategorii kulinarnej
- Restauracja Regiment – w kategorii kelnerskiej
- Cukiernia Artystyczna „Słodka Dama” i Cukiernia Kinga – w kategorii cukierniczej
Zawody odbywały się w trzech kategoriach: kulinarnej, cukierniczej i kelnerskiej. Kucharze i cukiernicy wykorzystali w swoich potrawach, a więc daniach głównych i przystawkach, ser koryciński oraz produkty regionalne i tradycyjne. W konkursie brały drużyny z Litwy i Francji.

Jurorami w konkursie byli szefowie kuchni, menadżerowie oraz cukiernicy:
Kategoria kulinarna:
Marek Rybacki – przewodniczący jury, wiceprezes Euro-Toques Polska
Mateusz Kozłowski – szef kuchni restauracji „Bona Me” w hotelu Mercure w Białymstoku
Bartosz Łukaszewicz – szef kuchni restauracji „Pawilon Towarzyski” w Białymstoku
Łukasz Rakowski – szef kuchni restauracji Hotelu Żubrówka w Białowieży
Michał Soliwoda – szef kuchni New Island w *****Hotelu Mikołajki Leisure & SPA. Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Mariusz Zając – członek zarządu Euro-Toques Polska, właściciel Sali bankietowej AIDA w Kobyłce k. Warszawy
Kategoria cukiernicza:
Kinga Poskrobko Nieradka – przewodnicząca jury,
Katarzyna Bruszewska – kierownik produkcji ciastkarni PSS Społem
Grzegorz Chlebowicz – szef kuchni, restaurator, szkoleniowiec kulinarny
Maja Niewiadomska – technolog, Kierownik Działu Badawczo – Rozwojowego i Produkcji w Podlaskich Zakładach Zbożowych
Rafał Rozwadowski – właściciel Zakładu Piekarniczo – Cukierniczego
Gościem specjalnym był Pan Mikołaj Rey, uczestnik I edycji MasterChef, entuzjasta gotowania, osobowość telewizyjna, autor programów kulinarnych.
Dwie drużyny cukiernicze z klasy 1D – Zuzanna M., Andżelika Si., Nikola S-R., Daria S., które nie dostały się do finału konkursu mogły uczestniczyć w warsztatach cukierniczych. Poznały techniki tworzenia wybranych monoporcji.
Uczniowie podczas konkursu i warsztatu zdobyli cenne doświadczenia.
Dziękujemy Radzie Rodziców za wsparcie naszych działań.
https://www.zsg.bialystok.pl/aktualnosci/final-ii-konkursu-gastronomicznego