Pod koniec października odbył się I Konkurs Kulinarny dla szkół podstawowych powiatu wołomińskiego. Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Starostwa Powiatowego w Wołominie.

Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów, promowanie zdrowego stylu życia oraz kształtowanie postaw proekologicznych poprzez stosowanie zasad gotowania w duchu zero waste – czyli z pełnym wykorzystaniem składników, bez marnowania żywności.

Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach:
        •       „Na słodko z Powiatem” – tematem przewodnim były warzywa korzeniowe,
        •       „Na wytrawnie z Powiatem” – dania wegetariańskie.

Uczestnicy mieli do dyspozycji 180 minut, podczas których przygotowywali swoje potrawy.

W rywalizacji wzięły udział dwuosobowe zespoły reprezentujące szkoły podstawowe z terenu powiatu wołomińskiego:
        •       Szkoła Podstawowa im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego w Czarnej,
        •       Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Konopnickiej w Słupnie,
        •       Szkoła Podstawowa nr 2 im. Marii Chełmońskiej-Szczepankowskiej w Słupnie,
        •       Szkoła Podstawowa im. Polskiej Organizacji Wojskowej w Ostrówku,
        •       Zespół Szkolno-Przedszkolny w Starych Załubicach.

Potrawy oceniało jury w składzie:
        •       p. Magdalena Sutkowska – właścicielka restauracji La Pasta w Radzyminie,
        •       p. Anna Szpura – właścicielka Pracowni KulinArt, specjalizująca się w tradycyjnych wypiekach i produktach regionalnych,
      •p. Franciszka Bartosiewicz – egzaminator i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych
        •       p. Jerzy Czapla – barman, szkoleniowiec z Centrum Szkolenia Barmanów,
        •       p. Piotr Kosmala – specjalista ds. gastronomii, doradca kulinarny firmy Stalgast,
        •       p. Adam Zarychta – właściciel restauracji Kaisō Sushi w Radzyminie.

Podczas oceny jury zwracało uwagę na:
        •       walory smakowe przygotowanych potraw,
        •       estetykę i sposób podania,
        •       stopień trudności wykonania dania,
        •       pomysłowość i oryginalność receptury,
        •       zachowanie zasad higieny pracy,
        •       racjonalne wykorzystanie składników i ograniczenie odpadów (zero waste),
        •       dekorację i ogólną prezentację potrawy.

Organizację konkursu wsparły następujące firmy i instytucje:
        •       Stalgast – firma wspierająca branżę gastronomiczną,
        •       Cukiernia Bizon w Radzyminie – producent tradycyjnych ciast i tortów,
        •       Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie – działająca od 75 lat,
     •Coca-Cola HBC,
        •       Intermarché Radzymin,
        •       APM Sp. z o.o. w Radzyminie – sklep z wyposażeniem gastronomii,
        •       Arkom w Słupnie – sklep z kawami i herbatami świata oraz palarnia kawy,
        •       KulinArt – Pracownia PUH Anna Szpura.

Wyniki konkursu

Kategoria „Na słodko z Powiatem”
I miejsce – Anita Kieler i Liliana Bądek (SP nr 1 w Słupnie) za „Babeczki marchewkowe”
II miejsce – Szymon Rowicki i Oliwier Szczęsny (SP w Czarnej) za „Buraczaną poezję”
III miejsce – Zofia Stańczewska i Tomasz Demkowski (SP nr 1 w Słupnie) za „Batatnik”

Kategoria „Na wytrawnie z Powiatem”
I miejsce – Julia Kałuska i Patrycja Tomaszek (SP w Starych Załubicach) za „Vege kociołek z ogrodu i złote chlebki”
II miejsce – Wiktoria Gajek i Anna Popielas (SP nr 1 w Słupnie) za „Tortellini ze szpinakiem i parmezanem”
III miejsce – Emilia Czuba i Artur Gałązka (SP w Ostrówku) za „Tartę z cukinią w kształcie róży”

Wyróżnienia specjalne
        •       Amelia Jeznach i Nikola Gromek (SP w Czarnej) – za „Deserek marchewkowy”, wyróżnienie od firmy Stalgast,
        •       Szymon Rowicki i Oliwier Szczęsny (SP w Czarnej) – za „Buraczaną poezję”, wyróżnienie od KulinArt PUH Anna Szpura w formie zaproszenia na warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie poznają tajniki przygotowywania tradycyjnego sękacza.

Konkurs przebiegł w przyjaznej atmosferze, a uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością, starannością i odpowiedzialnym podejściem do gotowania. Wszystkie potrawy prezentowały bardzo wysoki poziom zarówno pod względem smaku, jak i estetyki wykonania.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za zaangażowanie, pasję oraz reprezentowanie swoich szkół w tak inspirujący sposób.