Reprezentant naszej szkoły Mikołaj Giera z klasy 4G pod opieką p. Ewy Starzak – Jankowskiej wziął udział w etapie centralnym XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Najlepsi uczniowie z całej Polski (Mikołaj zdobył 6 miejsce w województwie podczas eliminacji okręgowych) spotkali się w dniach 20-22 marca w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni na arcytrudnym ostatnim etapie tejże Olimpiady.
Etap centralny składał się z części pisemnej wyłaniającej finalistów olimpiady, części praktycznej wyłaniającej laureatów olimpiady oraz części ustnej wyłaniającej zwycięzcę olimpiady. Część pisemna obejmowała rozwiązanie testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej („Żywność wspierająca odporność”), z biologii i chemii oraz z kelnerstwa i nauk o żywności i żywieniu. Natomiast część praktyczna obejmowała wykonanie zadania polegającego na sporządzaniu i ekspedycji dania i ułożeniu zastawy stołowej do wybranego menu.
Nasz uczeń zakończył eliminacje z 45 lokatą na ponad 5800 uczniów z całej Polski począwszy od etapu szkolnego Olimpiady. Lokata ta dała Mikołajowi tytuł „Finalisty”, dzięki której jest zwolniony z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i egzaminu zawodowego (art. 44 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (j.t. Dz. U. z 2016 r., poz. 1943 z późn. zm.) Finaliści olimpiady mogą być również zwolnieni w części lub w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady na mocy uchwał senatów poszczególnych uczelni, podjętych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. nr 164, poz. 1365, z późn. zm.).
Gratulujemy Mikołajowi wyniku i zachęcamy innych uczniów naszej szkoły do udziału w Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w przyszłości.

