Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pierogowe Szaleństwo „w ZS CKR w Starym Lubiejewie
W konkursie wzięło udział 8 drużyn ze szkół woj. mazowieckiego i podlaskiego. Zadaniem uczniów było przygotowanie pierogów. Pierogi były nadziewane kaczką, różnymi rybami, warzywami i owocami.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy IId: Amelia Augustyniak i Amelia Rozbicka.
Uczestnicy mieli 2 godziny, aby przygotować dania, sprzątnąć stanowiska i wydać potrawy. Jurorzy, doświadczeni kucharze: Marek Rybacki, Renata Rybacka, Mariusz Zając, Joanna Zając i Szymon Gołofit oceniali nie tylko smak potraw i ich wygląd na talerzu, ale także przygotowywanie dań konkursowych: organizację pracy, higienę pracy oraz wykorzystanie składników.
Wyniki konkursu
I miejsce
Natalia Bryl i Jakub Biernat z ZSP w Sadownem za "Pierogi z kaczką w pomarańczowej cebulce na selerowym puchu"
II miejsce
Alicja Cichowska i Julia Walędziak z ZS CKR w Starym Lubiejewie za "Pierogi na karmelowym buraku w ziołowej asyście"
III miejsce
Natalia Pstrągowska i Maria Gołębiewska z ZS CKR w Studzieńcu za "Szpinakowe pierogi z łososiem i leśną nutą"
Wyróżnienie
Amelia Augustyniak i Amelia Rozbicka zostały wyróżnione za "Pierożki z jabłkiem w słodkiej pomarańczy".
Gratulujemy!