W poniedziałek – 4 grudnia odbył się pierwszy szkolny konkurs gastronomiczny – „Nowoczesny deser w formie monoporcji”. Celem konkursu było rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz pobudzanie i rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowywaniem wyrobów cukierniczych. W konkursie wzięło udział 23 uczniów, nie tylko z klas gastronomicznych. Prace konkursowe były różnorodne oraz na bardzo wysokim i wyrównanym poziomie. Jury, które brało udział w ocenie deserów było pod ogromnym wrażeniem wkładu pracy oraz nowatorstwa i dekoracji wykorzystanych w tworzeniu, a także w prezentacji słodkości.

Zwycięzcami konkursu są:

1 miejsce: Kinga Król i Iza Czwarno klasa IID

2 miejsce: Jimmy Smetana klasa IE

3 miejsce: Jakub Łąka klasa IIIA

Wyróżnienia: Bartłomiej Ryjak (IE), Maja Sygentowska (ID), Zuzanna Skibowska (IID), Wiktoria Izbicka (IID), Aleksandra Galas (IID), Justyna Sieradzka (IID), Zuzanna Jarzębska (IID), Anna Karol (IVT), Anna Jaworska (IIIG).

Zwycięzcom oraz uczestnikom konkursu serdecznie gratuluję pomysłowości oraz talentu w wypieku i tworzeniu arcydzieł cukierniczych.

Martyna Derlaczorganizator konkursu.