REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU NAKRYWANIA STOŁÓW Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA „Najładniejszy stół bożonarodzeniowy”
. CEL KONKURSU
- Upowszechnianie wzorów dekoracyjnego i estetycznego nakrywania stołów.
- Podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
- Wymiana doświadczeń między uczniami.
- Wspieranie rozwoju osobowości uczniów w zakresie kompetencji społecznych i możliwości osobowych.
II. ORGANIZATOR
Nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych:
M. Derlacz i E. Starzak – Jankowska
III. UCZESTNICY
Uczniowie klasy gastronomicznych i kelnerskich oraz chętni z innych zawodów, do konkursu można przystąpić indywidualnie lub w zespole dwuosobowym.
IV. ZASADY KONKURSU
- Stoły zapewniają organizatorzy (ławki szkolne o wymiarach 120 cm x 100cm i 80cm x 80cm) – ilość miejsca w sali ograniczona dlatego liczy się kolejność zgłoszenia do konkursu
- Dobór nakrycia – dla dwóch osób, dowolne nakrycie w formie zasiadanej
- Zadanie – nakrywanie stołu wykonuje dwuosobowa grupa uczniów.
- Uczestnicy nakrywają stół własną bielizną i zastawą stołową.
V. TERMINARZ
- Termin konkursu- 15 grudnia 2022r. pracownia nr 2 udostępniona będzie dla uczestników od godziny 12.00
- Czas na wykonanie zadania 60 min.
- Ocena Jury od godziny 13.00 do 13.15
VI. OCENA PRAC KONKURSOWYCH
Kryteria oceny
- dobór bielizny stołowej 0-5 pkt
- sposób ułożenia bielizny i zastawy stołowej 0-5 pkt
- aranżacja stołu 0-5 pkt
- organizacja pracy przy nakrywaniu 0-5 pkt
- nowatorstwo 0-5 pkt
- wkład własnej pracy w wykonanie elementów dekoracyjnych 0-5 pkt
RAZEM: 30 pkt.
VII. NAGRODY I WYRÓŻNIENIA
I, II, III miejsce- nagrody rzeczowe i dyplomy, pozostałe miejsca dyplomy uczestnictwa. Rozdanie nagród rzeczowych i dyplomów pod koniec kwietnia.