16 września 2022r. uczniowie klasy 4GK rozpoczęli cykl spotkań w ramach innowacyjnego projektu edukacyjnego EKO LOGIKA – sztuka roślinnego gotowania.
Warsztaty prowadzi pan Sebastian Gołębiewski, kucharz, instruktor kulinarny, szef kuchni, konsultant gastronomiczny.
Podczas zajęć uczniowie poszerzyli swoją wiedzę z zakresu diet wegetariańskich, dowiedzieli się czym jest kuchnia roślinna, poznali jej wady i zalety.
Po części teoretycznej klasa przygotowała cztery potrawy wegańskie:
przystawkę – Spaghetti z cukinii z pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem czarnych oliwek,
zupę krem z dyni wraz z boczniakami i pieczoną papryką,
danie główne czyli kotlet z pieczonego selera, puree z ziemniaków z dodatkiem kiszonej rzodkiewki i pietruszki,
deser – crème brûlée z kaszy jaglanej i mleka kokosowego z dodatkiem karmelizowanego brązowego cukru, bakalii i orzeszków laskowych.
Potrawy były wyśmienite. Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkania.
Oprac.: Natalia Kowalczyk, Marta Pyszkiewicz – uczennice kl. 4 GK