W naszej szkole kierunek ten łączy dwa zawody: cukiernika i technika technologii żywności, jest to zawód który zawsze będzie na topie, ponieważ człowiek aby istnieć potrzebuje pożywienia, a produkcją żywności zajmuje się właśnie technik technologii żywności.
Kształcenie na naszym kierunku obejmuje dwie kwalifikacje:
Pierwsza kwalifikacja to „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Po zdaniu egzaminu z tej kwalifikacji nabędziesz uprawnienia do zawodu „Cukiernika”. Zawód ten jest dla osób z zamiłowaniem do wykonywania i dekorowania wyrobów słodkich takich jak ciasta, ciasteczka i torty oraz desery. Cukiernicy to osoby kreatywne i cechujące się zdolnościami manualnymi, posiadającymi też wiedzę z zakresu technologii żywności oraz higieny i bezpieczeństwa pracy.
Zdobycie drugiej kwalifikacji o nazwie „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych” uprawnia Cię do tytułu „Technik technologii żywności”. Jest to atrakcyjny zawód dla osób lubiących wyzwania, kontakt z ludźmi oraz mających wpływ na kształtowanie warunków w jakich żywność jest wytwarzana. Technik technologii żywności to pracownik średniego szczebla, który powinien posiadać zdolności przywódcze, aby kierować zespołem ludzi. Ważną cechą osobowości w tym zawodzie jest odpowiedzialność, ponieważ w Twoich rękach będzie organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych. Osoby zainteresowane pracą technologa żywności powinny wyróżniać się spostrzegawczością, dokładnością, gospodarnością i systematycznością.
Nauka w technikum trwa 5 lat w trakcie których uczniowie zdają 2 obowiązkowe egzaminy zawodowe. Egzaminy są organizowane w szkole, w trakcie trwania roku szkolnego po zakończeniu kształcenia w danej kwalifikacji (I kwalifikacja – klasa 3 w czerwcu, II kwalifikacja – klasa 5 w styczniu).
Po zdaniu egzaminu uczeń otrzymuje certyfikat kwalifikacji zawodowej. Po zakończeniu nauki w szkole i zdaniu wszystkich egzaminów absolwent otrzymuje dyplom zawodowy uprawniający go do wykonywania zawodu. Kierunek umożliwia uzyskanie matury. Uczniowie zdobywają wiedzę ogólną i zawodową w zakresie przedmiotów ogólnoekonomicznych i specjalistycznych. Ucząc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
W zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych;
Czego nauczysz się jako cukiernik?
- wypiekać torty, ciasta i ciasteczka,
- wytwarzać lody, wyroby z czekolady i inne słodycze,
- wykonywać ciekawe i niebanalne dekoracje z różnorodnych materiałów cukierniczych,
- dobierać surowce i dodatki,
- jak postępować podczas produkcji, by uzyskać atrakcyjne i smaczne wyroby,
- określać wartość odżywczą wyrobów cukierniczych,
- postępować zgodnie z zasadami, które gwarantują jakość wyrobów i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów.
Przedmioty zawodowe w 1 kwalifikacji:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
- Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
- Język obcy zawodowy
- Pracownia sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych (przedmiot praktyczny)
- Pracownia dekorowania, konfekcjonowania i dystrybucji wyrobów cukierniczych (przedmiot praktyczny)
W zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
- wytwarzania produktów spożywczych,
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Czego nauczysz się jako technik technologii żywności?
- opracowywać receptury, instrukcje technologiczne i normy zakładowe,
- organizować i kontrolować przebieg procesu produkcji różnorodnych artykułów żywnościowych,
- kontrolować jakość surowców i wyrobów gotowych zgodnie z obowiązującymi przepisami,
- uczestniczyć w opracowywaniu i wdrażaniu nowych produktów spożywczych,
- uczestniczyć w badaniach jakości żywności,
- zajmować się dystrybucją i przechowywaniem żywności,
- kierować zespołem pracowników.
Przedmioty zawodowe w 2 kwalifikacji:
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Język obcy zawodowy
- Pracownia organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym (przedmiot praktyczny)
- Pracownia nadzorowania produkcji wyrobów spożywczych (przedmiot praktyczny)
Przedmiot rozszerzony w tym zawodzie to chemia.
Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach szkolnych w ciągu roku szkolnego.
Praktykę zawodową zapewnia szkoła w zakładach pracy w III i IV klasie po 1 miesiącu (w klasie III 120 godzin, w klasie IV 160 godzin).
Absolwent ma możliwość wyboru kilku ścieżek kariery: jedną z nich jest praca w cukierni lub własna działalność w tym zakresie.
Drugą możliwością jest praca w zakładach przetwórstwa spożywczego jako technolog, kierownik średniego szczebla lub laborant, a praca polega na nadzorowaniu przebiegu produkcji na wszystkich etapach procesu produkcyjnego.
Kolejną możliwością jest praca zakładach żywienia zbiorowego oraz instytucjach związanych z badaniem żywności (laboratoria zakładowe, stacje kontroli jakości produktów spożywczych, Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna).
Praca technologa żywności jest bardzo ciekawa i zarazem wymagająca. Jako absolwent tego kierunku możesz kontynuować dalsze kształcenie na studiach o kierunkach: Technologia żywności, Biotechnologia, Żywienie człowieka, Dietetyka, Towaroznawstwo i pokrewne.



