TECHNIKUM ZAWODOWE
zawód: technik usług kelnerskich

Technik usług kelnerskich, to zawód przeznaczony dla osób, które lubią organizować i obsługiwać przyjęcia okolicznościowe. To właśnie tutaj uczniowie nauczą się jak estetycznie nakryć stół, jak przygotować potrawy oraz jak je prawidłowo podać. Podstawowym zajęciem technika usług kelnerskich jest profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Technik usług kelnerskich musi zadbać o przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu i usuwać niepotrzebne naczynia ze stołów. Technik usług kelnerskich stanowi wizytówkę lokalu.

Nauka w technikum trwa 4 lata (PO GIMNAZJUM) lub 5 lat (PO SZKOLE PODSTAWOWEJ). W trakcie nauki uczniowie zdają 2 obowiązkowe egzaminy zawodowe. Egzaminy są organizowane w trakcie roku szkolnego po zakończeniu kształcenia w danej kwalifikacji. Po zdaniu egzaminu uczeń otrzymuje certyfikat kwalifikacji zawodowej. Po zakończeniu nauki w szkole i zdaniu obydwu egzaminów absolwent otrzymuje dyplom zawodowy. Kierunek umożliwia uzyskanie matury.

Po ukończeniu tego kierunku zdobędziesz kwalifikacje w zakresie:

HGT.01 - Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11 - Organizacja usług gastronomicznych

 

Po ukończeniu tego kierunku nasi absolwenci nabędą umiejętności w zakresie:

  • właściwego obsługiwania gościa stosując różne techniki,
  • projektowania aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych,
  • doradzania i udzielania informacji konsumentowi na temat podstawowych potraw i napojów,
  • nakrywania stołów,
  • obsługi wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługa kelnerska: kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i podobnych imprez.

Nabyte w szkole umiejętności i wiadomości młodzi ludzie będą mogli doskonalić w restauracjach, domach wczasowych, pensjonatach zarówno w Polsce jak i zagranicą. Przyszłych kelnerów wzbogacimy o wiedzę dotyczącą kuchni innych narodów, a w szczególności kuchnie krajów Unii Europejskiej.

Dalsze możliwości kontynuowania nauki, to: szkoły o różnych kierunkach na poziomie pomaturalnym, policealnym oraz szkoły wyższe.

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

  • Urządzenia i bezpieczeństwo pracy w gastronomii
  • Zasady planowania jadłospisów
  • Technologia sporządzania potraw i napojów z towaroznawstwem
  • Obsługa kelnerska gości indywidualnych
  • Usługi gastronomiczne wewnętrzne i cateringowe
  • Działalność gospodarcza w gastronomii
  • Język obcy w pracy kelnera

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:

  • Obsługiwanie gości indywidualnych
  • Przygotowywanie potraw i napojów
  • Planowanie i obsługiwanie przyjęć i imprez gastronomicznych
  • Zajęcia w zakładzie gastronomicznym*

W trakcie nauki szkoła organizuje praktyki zawodowe w restauracjach hoteli, np. Courtyard by Marriott Warsaw Airport, The Westin Warsaw, Mercure Warszawa Grand, InterContinental, Sheraton Warsaw, Polonia Palace.

Po otrzymaniu dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe absolwenci mogą być zatrudnieni we wszystkich krajach Unii Europejskiej gdzie dyplom ten jest honorowany.